dissabte, 10 d’octubre del 2009

L'Ajuntament d'Amposta ha apujat un 70% l'IBI en els últims deu anys

Amposta - LURDES MORESO
El ple de l'Ajuntament d'Amposta va aprovar ahir els preus públics i les ordenances fiscals del 2010, amb el vot en contra dels dos grups de l'oposició (ERC i PSC). Tot i que la major part dels impostos es congelen, el grup socialista va denunciar que en els últims deu anys el govern ampostí ha apujat un 70% l'impost de béns immobles (IBI) i va reclamar que per l'any vinent s'aplique una rebaixa de l'IBI del 6%. «L'Ajuntament no apuja l'IBI, el que s'incrementa és el valor cadastral a causa de la revisió que es va dur a terme el 2004 i que es va decidir aplicar de manera progressiva durant deu anys en lloc de repercutir l'augment als ciutadans en un any», va manifestar la regidora d'Hisenda de l'Ajuntament d'Amposta, Isabel Ferré. En aquest sentit, el govern ampostí sosté que les ordenances municipals «no poden ser més ajustades». «En temps de crisi no es poden apujar els impostos i d'aquí a uns mesos presentarem un pressupost encara més auster que el de l'any passat», va assenyalar Ferré. Amb tot, el portaveu del PSC, Antoni Espanya, va insistir que l'equip de govern pot modular la pujada automàtica del valor cadastral i rebaixar el tipus a aplicar. «La seua preocupació no és la d'estrènyer-se el cinturó en temps de crisi, sinó la de disposar de més diners per continuar incrementant la plantilla de personal de la seua confiança i gastar sense control en béns i serveis», va assenyalar Espanya. En aquest sentit, el PSC va demanar més transparència en la política de personal, un capítol que representa una despesa de 9,1 milions d'euros.

A banda de l'IBI, s'incrementarà un 2% el rebut de les escombraries, a més d'un altre 2% el de l'aigua per l'increment de l'energia elèctrica. També s'apujarà la taxa d'ocupació de la via púbica, un 10%, per rebaixar la forta demanda existent tant de guals com de parades. Per la seua banda, el grup d'ERC va rebutjar les ordenances perquè no ha participat en la seua elaboració. «No es posa en dubte que siguin ajustades, però no hem participat en l'elaboració d'aquestes taxes tot i que així ho vam demanar», va manifestar el regidor d'Esquerra, Carles González.




IMPOSTOS I TAXES
Escombraries
Puja un 2% respecte del 2009, tot i que el Consorci de Gestió de Residus planteja un augment del 5%, el 3% restant l'assumirà l'Ajuntament
Taxa d'ocupació de la via pública (guals permanents i parades mercat ambulant)
S'augmenta un 10% per rebaixar la forta demanda existent
IBI
Bonificacions d'entre un 10% i un 50% en funció del valor cadastral de l'habitatge
L'increment del valor cadastral fa pujar l'IBI un 7%
Obertura d'establiments amb més de 50 treballadors
Es bonifiquen
Resta impostos
Es congelen